Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kapverdská republika

Kapverdská republika s hlavním městem Praia, je souostroví nacházející se 450 km od senegalského pobřeží. Ostrovy získaly nezávislost na Portugalsku v roce 1975.

Tento kus překrásné země je pro většinu lidí neznámé tropické souostroví, které se nachází uprostřed Atlantického oceánu a skládá se z devíti obydlených ostrovů a dále pak řady malých ostrůvků.

Ostrovy jsou pojmenovány podle poloostrova Cap-Vert (z francouzštiny "Zelený mys"), který tvoří nejzápadnější bod kontinentální Afriky. Kapverdy tvoří několik ostrovů - Santo Antao, Sao Vicente, Santa Luzia, Sao Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo, Brava. Díky svému umístění v jižních pasátových mořích jsou Kapverdské ostrovy skvělým místem pro dovolenou u vždy teplého moře. Jižní poloha zaručuje krásné teplé počasí po celý rok. Příroda na Kapverdských ostrovech je velmi osobitá, prakticky nedotčena moderní civilizací.

Kapverdy byly vytvořeny sopečnou erupcí a na každém z nich najdete zcela něco jiného. Na jednom můžete narazit na krásné bílé, několik set metrů dlouhé písečné pláže, které jsou tvořeny jemným pískem a azurově čistou vodou. Teplota vody zde téměř nikdy neklesá pod 22° C. Pro změnu za jiném ostrově můžete narazit na zcela prázdnou pustinu, která se podobá měsíční krajině. Na jiném ostrově pak můžete objevit úrodnou půdu, kde se pěstuje tropické ovoce, čajové plantáže či kávové plantáže.

Civilizačně jsou ostrovy málo africké, spíše antilské nebo brazilské s portugalskou koloniální architekturou. Mísí se tu vlivy Portugaska, divoké rytmy Brazílie a především tradiční zvyky afrických kmenů – celá kapverdská kultura je proto velmi různorodá. Na Kapverdách se slaví státní svátky a významné křesťanské události. Velmi populární jsou především svátky různých světců a patronů ostrova, jejichž oslavy se liší ostrov od ostrova. Dále se zde můžeme setkat s velkým množstvím různých hudebních festivalů a karnevalů.

Klima je suché a větrné, s obdobím dešťů od srpna do října. Ostrovy jsou celoročně ovlivňovány pasátovými větry. Proto se často ostrovy laicky dělí na návětrné a závětrné. Bezesporu tento úkaz je jedním z velkých lákadel, které sem láká především vyznavače windsurfingu a surfaře. Pro ty z vás, kteří rádi tráví dovolenou aktivně, např. na surfovém prkně, je výborným místem pláž Santa Maria. Tato pláž je odborníky považována za jedno z nejlepších míst pro windsurfing na světě. Na Kapverdských ostrovech, pláži Santa Maria, vyrůstá zřejmě největší středisko windsurfingu v celém Atlantiku.

Při koupání v moři u Kapverdských ostrovů se nedoporučuje plavat příliš daleko od břehů. Je zde nebezpečí silných proudů. Mezi nejoblíbenější pláž Kapverdských ostrovů patří zóna u městečka Santa Maria. Kapverdské ostrovy jsou vhodné také pro potápění. Zkušenější potápěči mohou využít populární oblast Buracona. Jedná se o severozápadní výběžek ostrova Sal pod horou Monte Grande (450 m). Ve skalnaté zátoce Buracona se nachází jeskyně, která je také častým cílem potápěčů. Oblíbenost tkví v 70 m dlouhém tunelu, vedoucím do zmíněné jeskyně.

Heslo celého souostroví zní „No stress“ a opravdu zde na starosti všedního dne zapomenete zásluhou místní uvolněné atmosféry. Ostrovy se začaly rozvíjet až v 90. letech minulého století a dodnes zůstávají turisty opomenuty. To je hlavní důvod pro návštěvu ostrovů před tím, než budou zaplaveny stovkami turistů. Pokud jste schopni slevit ze svých požadavků na ubytování, stravu a další služby pro turisty, příroda i místní obyvatelé vám to bohatě vrátí.

Tipy na výlety
Ostrovy nabízejí svým návštěvníkům překrásnou přírodu – mezi jinými zde můžeme najít unikátní druhy ptáků. Mnoho z nich je zařazeno do Červené knihy ohrožených druhů zvířat. Jedním z příkladů je „Ngon-ngon“, jehož domovinou je ostrov Fogo. Pokud přijedete ve správnou dobu, některé místní cestovní agentury nabízejí možnost sledovat mořské želvy, jak kladou vejce.

Ostrovy jsou vhodné pro pěší turistiku – můžete použít stezky vyšlapané místními obyvateli. Zvláště hornaté ostrovy jako je například Fogo vám ukážou pravý ráj na zemi – vrcholky hor v kontrastu s hlubokými údolími, terasovitá políčka, překrásné výhledy na moře a mnoho dalšího. Jedny z nejoblíbenějších ostrovů pro turistiku jsou Santo Antao, Sao Nicolau, Santiago a Brava.

Solný důl
Jedním z nejatraktivnějších míst na Kapverdských ostrovech je solný důl s jezerem. Důl se nachází na severovýchodě u Pedra Lume. Solný důl obsahuje vysoké množství soli, která má údajně zázračně léčivé účinky na kůži. Jezero se nachází zhruba 15 minut cesty od Santa Maria uprostřed kráteru po vyhaslé sopce. Dodnes se zde těží sůl, která se dováží i na okolní Kapverdské ostrovy. Solné jezero je vhodné zejména pro osoby trpící lupenkou a jinými kožními nemocemi.

Ostrov Sal
Rajský Kapverdský ostrov Sal je ideálním místem pro ty, kteří touží prožít svou dovolenou v hotelu přímo na pláži. Můžete se zde bavit celý den, zábava končí až ráno. Ostrov Sal je skvělým romantickým místem pro svatební cesty a rodinné dovolené. Výborné místo pro romantické seznámení. V hotelích je pro turisty připravena celá řada animačních programů.

Ostrov Santiago
Ostrov Santiago patří k hlavním Kapverdským ostrovům. Nachází se zde také hlavní město Praia s jedním ze dvou mezinárodních letišť, která jsou na Kapverdských ostrovech.

Ostrov Santo Antao
Ostrov Santo Anato (též Sontonton) je druhý největší ostrov mezi Kapverdskými ostrovy. Je zde několik vysokých hor, které by měl navštívit každý turista, který se vydá na Kapverdské ostrovy. Nejvyšší horou Santo Antao je vulkanický vrchol Topo de Coroa (1979 m). Hlavním městem ostrova je Ribeira Grande, které je situováno na severním pobřeží. Je zde mezinárodní letiště. Ostrov Santo Antao je jedním z nejkrásnějších Kapverdských ostrovů, výborná destinace pro aktivní turisty.

Ostrov Sao Vicente
Ostrov Sao Vicente (též Sanvicente) je jedním z ostrovů v oblasti Barlavento. Nachází se mezi Kapverdskými ostrovy Santo Antao a Sao Nicolau. Zdejší město Mindelo je patrně nejživějším místem na celých Kapverdských ostrovech, koná se zde velice známý a populární hudební festival Baia das Gatas. Zajímavostí je, že město Mindelo bylo v roce 2003 zvoleno jako "Hlavní město kultury portugalsky mluvících zemí".

Ostrov Boa Vista
Ostrov Boa Vista (v překladu Krásný výhled) je pouštní ostrov v souostroví Barlavento. Nachází se na nejvýchodnější části Kapverdských ostrovů. Středisko Boa Vista je známé výskytem populace mořských želv a také místní tradiční kapverdskou hudbou. Na ostrově jsou k vidění tajemné písečné duny, překrásné pláže a také oázy s palmami.

Vulkanický ostrov Fogo
Fogo (v překladu "Oheň") je vulkanický ostrov v souostroví Sotavento. Ostrov se vypíná nejvýše z celého souostroví, dosahuje téměř 3 000 metrů nad mořem. Nejvyšší horou je Mount Fogo. Své jméno ostrov dostal díky častým erupcím v minulosti. Sopečné plameny byly vidět až do vzdálenosti několika stovek kilometrů od Kapverdských ostrovů. Hlavním městem ostrova je Sao Felipe, ve kterém se také nachází letiště. Mezi turisty je nejoblíbenější návštěva hory Mount Fogo, historické město Sao Filipe a vesnička Cha das Caldeiras.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 7 197 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko